Wyżywienie w hotelu a specjalne potrzeby żywieniowe

Kiedy my lub nasze dzieci cierpimy na nietolerancje pokarmowe albo alergie, wybór na wakacje noclegów razem z wyżywieniem wydaje się problematycznym. Jednakże hotele, pensjonaty i hostele, które oferują posiłki, dysponują własną kuchnią, gdzie wszystko przygotowują na miejscu, są więc w stanie dostosować się do naszych życzeń i potrzeb.
Dobrze jest prowadzić korespondencję w tej sprawie już odpowiednio wcześniej przed wyjazdem. Zwłaszcza, gdy potrzebny będzie zakup specjalnych produktów. Możemy też specjalną mąkę do wypieków, mleko czy makaron przywieźć sami i dostarczyć szefowi kuchni, z prośbą o korzystanie z nich. Aby uniknąć nieprzyjemności, bardzo ważne jest dostarczenie dokładnej listy zakazanych składników i produktów, uwzględniając także możliwe ukryte ich źródła, takie jak aromaty czy kolorowe napoje. Kucharz nie jest dietetykiem, nie możemy więc od niego oczekiwać pełnej wiedzy o każdej możliwej diecie i powinniśmy życzliwie ułatwić mu pracę. Warto na miejscu spotkać się z osobami, które będą szykować dla nas posiłki, jeszcze raz umówić listę składników i sposób przyrządzania. Nie krępujmy się pytać kelnerów o skład potrwa – bądźmy przy tym uprzejmi i wyjaśniajmy, że to bardzo ważne, bo chodzi o nasze zdrowie.
Na koniec, ustalając indywidualne menu ustalmy też, czy oznacza to różnice w cenach.