Kuchnia gruzińska

Ostatnio coraz popularniejszym kierunkiem wakacyjnych podróży staje się mały kraj położony u stóp Kaukazu. Jakich wspaniałych potraw możemy tam skosztować?

Najbardziej znaną potrawą jest chaczapuri. Jest to zapiekany placek nadziewany lekko kwaśnym serem białym. Chaczapuri występuje w przeróżnych odmianach- adżarskie ma kształt łódki i wypełnione jest dodatkowo jajkiem o raz masłem, zaś imerskie ma kształt koła a ser jest nieco lekko słony. Danie to można kupić praktycznie na każdym rogu, w każdej budce z "fast foodami". Bowiem dla Gruzinów fast food to coś, co jest zdrowe, a co można po prostu wziąć do ręki i szybko się tym najeść.

Kolejną bardzo znaną potrawą jest chinkali. Są to pierogi w kształcie sakiewek nadziewane mięsem, które puszcza w trakcie gotowania rosół. Czasem możemy spotkać lokale, które będą oferowały inne nadzienia- bowiem w każdym regionie Gruzji chinkali przygotowywane jest nieco inaczej.

Warto także zwrócić uwagę w Gruzji na specyficzne dla niej tłuste bułki wypełnione najczęściej nadzieniem z fasoli, sera, mięsa albo budyniu. Są one przygotowywane na cieście podobnym do francuskiego, drożdżowego, albo naszego na racuchy. Można się świetnie nimi najeść.

Będąc w Gruzji warto jednak pamiętać, że nie znajdziemy tam łatwo kilku produktów, które dla nas są codziennością. Należą do nich przede wszystkim dobre wędliny oraz żółty ser.