Jakość, a aspekt usługi hotelarskiej

Rozważania na temat poszczególnych korzyści dla hotelowego gościa przyjmują określoną postać refleksji ze względu na następujący typ, a więc:
• czy wskazany pokój spełni określone oczekiwania gościa,
• czy będzie mógł się zrelaksować oraz wypocząć,
• wskazywanie czy łóżko gwarantuje odpowiedni sen,
• czy są serwowane określone posiłki, co skutkuje faktem, iż będą one smaczne,
• czy gość wyjedzie zadowolony.
W związku z czym jakość usług hotelarskich rozpatruje się pod względem: punktu widzenia, punktu odniesienia, zakresu obserwacji poszczególnej jakości usług oraz stopnia usystematyzowania obserwacji. Rozpatrując literaturę przedmiotu należy wskazać,,jakość usług hotelarskich ze względu na punkt widzenia, należy rozróżnić dwa zasadnicze punkty widzenia. Pierwszy z nich to punkt widzenia klienta zakładu hotelarskiego, a drugi osób zajmujących się profesjonalnie usługą hotelarską i jej oceną. Mimo, że oba punkty widzenia powinny być na pozór zbieżne, to jednak występują pewne, istotne różnice”. Należy więc wskazać, iż opisane różnice biorą się stąd, że klient ocenia zalety oraz wady hotelu z osobistego punktu widzenia, a osoby zajmujące się tą usługą powinny brać pod uwagę, iż z usługi korzysta ogrom klientów.